Almás fánk


Hozzávalók:
        kb. 60 dkg simaliszt
50 dkg alma
2,5 dkg élesztő
kb. 2 dl langyos tej
2 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 ek tejföl
3 ek porcukor
csipet só
elkészítés:
 A meghámozott almákat lereszeljük, kicsit állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk.
 1 dl langyos tejben, 1 ek porcukrot elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  Ezután a hozzávalókból tésztát dagasztunk, a tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, kissé lágynak tűnhet a tészta, de ilyennek kell lennie. Majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
 Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
 Ezután letakarva kb. fél órát kelesztjük.
Sütés: mérsékelten forró, bő olajban, az első oldalon kb. 1-3 percig, ekkor fedő alatt, majd átfordítva fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
 Fahéjas porcukorral meghintve vaníliasodóval tálaljuk.



Megjegyzések